Dette indlæg bliver #nofilter, nu vi har fat i at dele i denne uge, og også at vurdere hvad man deler…
Nogle gange er der behov for at dele med andre, som ikke kronikere eller har prøvet lang tids sygdom. F.eks. venner og kolleger.
Jeg har har tre versioner, så jeg er forberedt på spørgsmålet “Hvordan går det?”.
- De som er tæt på og har brug for at vide besked
- De som jeg ser ofte men ikke behøver at kende detaljer
- De som jeg ser sjældent og ikke behøver at kende detaljer.
Den der med bare at svare “Det går fint!” med et stort kunstigt smil, den har jeg smidt i en affaldssæk og ud med storskrald, for det hjælper ingen. I hvert fald ikke mig.
Mine tre versioner
Lad os tage eksemplerne nedefra 😊
Og så må du vurdere, om det bør være eller ikke være #nofilter
Snakker jeg med nogen, som jeg ser sjældent og ikke har behov for at kende detaljerne, så har jeg en elevatortale på rygraden:
Hvordan går det?:
- Det seneste år har været en hård omgang, hvor jeg har været meget syg, men det går meget bedre nu, hvor jeg er blevet fleksjobber. Hvad med dig?
Hvad så nu?:
- Jeg er tilknyttet smerteklinik, og der får jeg god behandling, det bliver bedre og bedre. Og så blev jeg fleksjobber i samme stilling, det har gjort en kæmpe forskel for mig. Hvordan gik det med….?
Jeg forsøger altid at sende bolden retur, hvis jeg ikke har lyst til at dele. Eller hvis jeg måske ikke har behov for at dele detaljer med præcis denne person. For lad os bare se det i øjnene, ofte er det af ren høflighed og omtanke, og det er virkelig sødt! Men jeg har ikke lyst til at diskutere mit underliv på gågaden i Aalborg eller over middagsselskabet.
Og det er ikke alle situationer som er egnede til at udbrede kendskabet til sygdom, behandlinger og symptomer.
Så er der dem jeg ser ofte, men som ikke behøver at kende detaljerne, det kan f.eks. være kolleger, bekendte eller hende jeg altid møder når jeg handler lokalt. Der har jeg ikke en tjekliste på samme måde, det er mere en vurdering.
Hvordan går det?:
- Det går super godt med behandlingen på smerteklinikken, jeg har fået god behandling og gode hjælpemidler. Og stillingen som fleksjobber har gjort, at nu kan jeg rigtig passe på mig selv. Så det går godt fremad, men der er stadig meget arbejde forude, inden det bliver rigtig godt.
Kommer der uddybende spørgsmål, så er det jo en vurderingssag, for jeg tror personligt ikke at min kollega har behov for at vide, at jeg bruger kateter tre gange om dagen for at undgå kraftige smerter. Og jeg har ikke behov for, at han ved besked 😉 For det har ingen betydning for vores relation.
De nære relationer
Trods at jeg lever og ånder for at dele viden og udbrede kendskab til mine diagnoser, så skal jeg ofte minde mig selv om, hvad vedkommende over for mig har brug for at vide.
Og det er her vi kommer til de nære relationer 😀
For det er netop her, at jeg har et KÆMPE problem! Med alt det jeg har været igennem, de utallige undersøgelser, de talløse opfølgninger, det har resulteret i, at jeg nu er #nofilter!
Når en nær relation spørger, hvordan går det, så er jeg selvfølgelig ærlig – nogle gange for ærlig. Så mange i min familie, mine venner og kolleger de kender mit helbred i detaljer.
Hvor sidder stopknappen?
Så sent som i lørdags var jeg i byen med min svigerfamilie, og før jeg vidste af det, stod jeg med kjolen oppe om ørerne for at vise min svigermor mit flotte tens apparat, der sad fast i kanten på mine leggins og koblet til mit maveskind, som har gjort mit sociale liv nemmere.
Eller den morgen jeg sagde til min chef, at jeg var blevet forsinket, fordi min medicin gav mig en voldsom forstoppelse. Og da jeg fortalte min veninde i detaljer, hvor meget væv jeg havde mistet pga. sygdom….. Jeg øver mig i at stoppe op og vurdere, hvad har vedkommende brug for at vide.
Er det forkert?
Men udfordringen ligger måske i, at alt dette er en naturlig del af mit liv og min hverdag, jeg skammer mig ikke over noget af det. Men det kan være grænseoverskridende for andre at høre om.
Hvis der er nogen som viser interesse, uanset hvilken relation jeg har med dem, så deler jeg vidt og bredt information om symptomer/diagnose/behandling/good to know. For jeg lever og ånder for at udbrede kendskabet.
Jeg skal bare liiiige huske at slå filteret til ind imellem og ikke altid være #nofilter