Hvad er TENS?

  • 2 måneder siden
  • 5Minutter
  • 885Ord

“Hvad er TENS?”, spørgsmålet dukker af og til op i min indbakke.
Derfor vil jeg dele mine erfaringer med mit bedste redskab i livet med kroniske smerter.

Det er nemlig et apparat, der har gjort en enorm forskel i min dagligdag, og måske kan det også hjælpe dig eller nogen, du kender.

Hvad er TENS?

TENS står for Transkutan Elektrisk Nervestimulation – en teknologi, der er blevet brugt i mange år til smertelindring. Den fungerer ved at sende milde elektriske impulser gennem huden via elektroder, som placeres tæt på det smertefulde område.

Disse impulser hjælper med at blokere de smertefulde signaler, der sendes fra nerverne til hjernen, og i mange tilfælde kan de reducere eller lindre smerten midlertidigt.

Apparaterne kommer med forskellige programmer og styrker, som kan justeres efter behov. Det gør dem alsidige. Uanset om du har brug for at løsne spændinger i nakken efter en lang dag foran computeren, massere ømme ben efter træning. Eller som i mit tilfælde, kan den lindre kroniske smerter ved at stimulere nerverne.

Hvordan fungerer TENS?

Forestil dig dit nervesystem som en overfyldt motorvej, hvor tusindvis af biler (nervesignaler) kører i alle retninger. Hvis du har kroniske smerter, kan det føles som om, at der er en trafikprop af smertesignaler, der konstant bombarderer din hjerne.

TENS-apparatet hjælper ved at sende “omveje” ind i dette system – elektriske impulser, som påvirker nerverne på en måde, der får din hjerne til at ignorere nogle af de smertefulde signaler.

Det kan sammenlignes med at distrahere din hjerne fra smerten, lidt som når man gnider på en arm, der gør ondt, og det pludselig føles bedre.

Forskning viser, at TENS ikke kun blokerer smerter, men også stimulerer frigivelsen af endorfiner – kroppens naturlige “feel-good” kemikalier. Endorfinerne virker som kroppens egen smertestillende medicin og kan give en ekstra lindring.

Overbelastet nervesystem

Som kroniker ved jeg alt for godt, hvordan et overbelastet nervesystem kan føles. Når man lever med smerter, er hjernen konstant i alarmberedskab. Den opfatter de mange smerteimpulser som fare og reagerer ved at sende flere signaler ud, hvilket kan skabe en ond cirkel.

Dette kaldes “centralt sensitisering” – en tilstand, hvor nervesystemet bliver hypersensitivt og overreagerer på selv de mindste påvirkninger.

Det er her, TENS kan gøre en forskel. Ved at stimulere nerverne med elektriske impulser kan man midlertidigt “snyde” hjernen og give nervesystemet en pause.

Når TENS-maskinen er tændt, fokuserer hjernen i stedet på de elektriske impulser fremfor smertesignalerne, og det kan give både fysisk og mental lettelse.
Når kroppen får lov til at slappe af, får smertestillende medicin også en bedre chance for at virke.

Hvordan og hvornår bruger jeg TENS?

Jeg bruger min TENS-maskine på forskellige måder, alt efter hvordan jeg har det. Nogle gange som akut lindring, når smerterne har bidt sig fast. I de tilfælde sætter jeg elektroderne så tæt som muligt på smerteområdet, tænder maskinen, og så kan jeg slappe mere af, mens smerten bliver dæmpet.

Det er især nyttigt, hvis jeg kombinerer det med smertestillende medicin, fordi TENS hjælper med at få min krop i ro, så medicinen virker bedre.

Jeg bruger også TENS forebyggende, når jeg kan mærke, at der er smerter på vej. For eksempel hvis jeg skal til en stor begivenhed eller arbejde en længere dag, hvor jeg ved, at min krop bliver presset.
Det kan være med til at give mig lidt ekstra overskud til at nyde selskabet eller klare arbejdsdagen.

Men som med alt andet er der en bagside: Hvis jeg overdriver, mens jeg bruger TENS, kan jeg risikere en “efterregning” i form af smerter.

Det sker, fordi apparatet ikke fjerner smerten, men blot maskerer den midlertidigt – og hvis jeg glemmer mine kropsgrænser, kan det altså komme tilbage med fuld styrke.

Hvilken model bruger jeg?

Jeg har min helt egen favoritmodel, som jeg er super glad for. Der findes mange forskellige på markedet, og de fleste kan stort set det samme.

Men jeg valgte denne model, fordi den har lang batteritid, slukker først, når jeg selv slukker den, og så kan den lades op i stikkontakten.

Det er små ting, men de gør en forskel i hverdagen. Mine elektroder er 5×5 cm, hvilket passer godt til mine behov, men der findes mange varianter, alt efter hvor og hvordan du vil bruge dem.

Er TENS noget for dig?

TENS virker rigtig godt for mig, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er løsningen for alle. Der er ingen garantier, og effekten kan variere fra person til person. Derfor vil jeg anbefale, at du snakker med en fysioterapeut eller din læge, hvis du overvejer at prøve det.

De kan hjælpe dig med at finde ud af, om det er en god løsning for dine smerter og give dig gode råd til at bruge det korrekt.

TENS har været en gamechanger i min hverdag, og hvis du er nysgerrig, kunne det måske også være noget for dig. Hvem ved – det kunne jo være, at det gav dig en smule ekstra kontrol over smerten.

Tak for at dele
icon_Follow_da_DK Hvad er TENS?
da_DK Hvad er TENS?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *